Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star






    Send omtale
    Oppdatert: 4.04.2024
    Slik tar du grep om økonomien

    Slik tar du grep om økonomien

    Renteøkningene har slått hardt mot manges privatøkonomi. Prognosen fra Norges Bank sier at styringsrenten blir liggende på hele 4, 5 prosent til høsten 2024. Her er 11 konkrete tips på hvordan du enkelt kan få både oversikt og bedre økonomi.

    Manges økonomi har blitt negativt påvirket de siste årene

    Renten er et av Norges Banks viktigste virkemiddel til å få ned prisveksten. Mange nordmenn har lån på hus og bolig og renteøkningene de siste årene har slått hardt mot manges privatøkonomi noe som gjør at mange er urolige over privatøkonomien.

    Prognose: Styringsrenten blir  liggende på 4,5 % til høsten

    Norges Bank har hevet renten mye for å få bukt med prisveksten og det ser ut som at det virker. Prisveksten har avtatt og vi ser en viss nedkjøling i økonomien. For å få prisveksten tilbake til målet på 2 prosent tror Norges Bank det vil være behov for å holde renten på dagens nivå en god stund til . Prognosen indikerer at styringsrenten blir liggende på 4,5 prosent frem til høsten 2024.

    Dyr strøm, dyre matvarer og stigende renter  gjør at mange sliter med å få privatøkonomien til å gå rundt. Det er heldigvis mye du kan gjøre for å bruke mindre penger i hverdagen. Faktum er at du kan spare flere tusen kroner hvert år på å refinansiere lån, se over abonnement, forsikringer og samle forbrukslån.  Her er 11 konkrete tips på hvordan du enkelt kan få både oversikt og bedre økonomi.

    Ta kontroll over din privatøkonomi

    1. Skriv ned alle utgifter og inntekter du har per måned. Da får du oversikt over hvor pengene dine tar veien og kan enkelt sette opp et budsjett som du kan holde. Sjekk Gjeldsregisteret for å få oversikt over din usikrede gjeld.
    2. Sjekk alle abonnementene du har – Her finner du sikkert noen du ikke bruker – si opp disse. Du kan også spare penger på å sammenligne og bytte til billigste mobilabonnement, ta bort streamingtjenester du ikke bruker lengre og bruke gratisversjonen av musikktjenester som Spotify.
    3. Ta en runde med banken – sjekk om du kan få bedre rente på boliglånet ditt ved refinansiering. Sammenlign alltid med minst to andre banker. Får du bedre vilkår hos en annen bank så bytt til denne.
    4. Har du forbrukslån? Kanskje du kan finne et billigere lån? Bruk en forbrukslån kalkulator – for å finne billigste forbrukslån. Har du flere forbrukslån og smålån kan du spare mye på å samle disse i nytt forbrukslån med bedre vilkår.
    5. Planlegg matvarekjøp  – sett deg ned en gang i uken og planlegg mat for neste uke. Med stigende matvarepriser er det mye penger å spare på planlegging av matbudsjett.
    6. Velg storhandling en gang i uken – ved å unngå å gå på butikken kan du spare mange penger på impulskjøp.
    7. Spis opp maten- ikke kast mat. Bruk middagsrester til lunsj dagen etter. Se etter i kjøleskapet hva du har og hold øye med utgangsdato på matvarer så du kan bruke de før de bli dårlige.
    8. Ta med matpakke, termos med kaffe og drikke kranvann.
    9. Sjekk alle forsikringer – å være dobbeltforsikret er både dyrt og unødvendig. Kanskje har du et kredittkort med reiseforsikring som du kan bruke om du skal på ferie? Dette kan være et billigere alternativ enn å betale for en helårs reiseforsikring.
    10. Har du kredittkortgjeld? Se om du kan refinansiere i et nytt forbrukslån med lavere rente. Har du mange ulike kort med rentebærende gjeld så se på muligheten til å samle alle disse i et nytt lån.
    11. Unngå impulskjøp og selg ting du ikke bruker Tenk etter før du handler på nett. Avmeld deg fra nyhetsbrev og andre reklamekanaler. Bruk salgsgrupper på nettet og tjen penger på det du ikke behøver lengre. Dette kan være alt fra klær til fritidsutstyr.

    Gå igjennom privatøkonomien flere ganger i året

    Vårt tips er å gå igjennom privatøkonomien flere ganger i året. Sammenlign alltid flere aktører og se over alle abonnement og avtaler. Kan du få det billigere hos en annen aktør så bytt. Dette gjelder alt fra å finne billigere huslån, når du skal bytte selskap for å få billigste strøm til billigere forbrukslån og forsikringer.

    Du kan spare flere tusen kroner på noen timers jobb. Pengene du sparer kan du bruke til å betale ned resterende gjeld fortere eller spar pengene til uforutsette utgifter. For å se hvor mye du kan spare med vår nedbetalingskalkulator

    Les også: Hvor mye kan jeg låne

    Av Britt Pedersen, 04 april 2024