Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 21.21.2023
  Slik tar du grep om økonomien

  Slik tar du grep om økonomien

  Forrige uke kom beskjeden fra Norges Bank at de setter opp styringsrenten med 0,25 prosent. Dette betyr en styringsrente på hele 4 prosent - noe vi ikke har hatt siden 2007.

  Manges økonomi påvirkes negativt

  Har du renteangst? Renten er et av Norges Banks viktigste virkemiddel til å få ned prisveksten. Mange nordmenn har lån på hus og bolig og renteøkningen forventes slå hardt mot manges privatøkonomiMange uroer seg over rentene og Norges Bank har flagget for ytterligere rentehevinger i år.

  Dyr strøm, dyr bensin og stigende renter  gjør at mange sliter med å få privatøkonomien til å gå rundt. Det er heldigvis mye du kan gjøre for å bruke mindre penger i hverdagen. Faktum er at du kan spare flere tusen kroner hvert år på å refinansiere lån, se over abonnement, forsikringer og samle forbrukslån.  Her er 12 konkrete tips på hvordan du enkelt kan få både oversikt og bedre økonomi.

  Ta kontroll over din privatøkonomi

  1. Skriv ned alle utgifter og inntekter du har per måned. Da får du oversikt og kan enkelt sette opp og hold et budsjett. Sjekk Gjeldsregisteret for å få oversikt over din usikrede gjeld.
  2. Sjekk alle abonnement u finner sikker noen du ikke bruker – si opp disse. Du kan også spare penger på å velge billigere abonnement.
  3. Ta en runde med banken – sjekk om du kan få bedre rente på boliglånet ditt ved refinansiering. Sammenlign alltid med minst to andre banker. Får du bedre vilkår hos en annen bank så bytt til denne.
  4. Sjekk alle forsikringer – å være dobbeltforsikret er både dyrt og unødvendig. Kanskje har du et kredittkort med reiseforsikring som du kan bruke om du skal på ferie? Dette kan være et billigere alternativ enn å betale for en helårs reiseforsikring.
  5. Planlegg maten – sett deg ned en gang i uken og planlegg mat for neste uke. Med stigende matvarepriser er det mye penger å spare på planlegging av matbudsjett.
  6. Storhandle en gang i uken – ved å unngå å gå på butikken kan du spare mange penger på impulskjøp.
  7. Spis opp maten- ikke kast mat. Bruk middagsrester til lunsj dagen etter. Se etter i kjøleskapet hva du har og hold øye med utgangsdato på matvarer så du kan bruke de før de bli dårlige.
  8. Ta med matpakke, termos med kaffe og drikke kranvann.
  9. Har du forbrukslån? Bruk en forbrukslån kalkulator – for å finne billigste forbrukslån. Har du flere forbrukslån og smålån kan du spare mye på å samle disse i nytt forbrukslån med bedre vilkår.
  10. Har du kredittkortgjeld? Se om du kan refinansiere i et nytt forbrukslån med lavere rente.
  11. Unngå impulskjøp. Tenk etter før du handler på nett. Avmeld deg fra nyhetsbrev og andre reklamekanaler.
  12. Selg ting du ikke bruker – Bruk salgsgrupper på nett og tjen penger på det du ikke behøver lengre. Dette kan være alt fra klær til fritidsutstyr.

  Det er viktig å sammenligne

  Vårt tips er å gå igjennom privatøkonomien flere ganger i året. Sammenlign alltid flere aktører og se over alle abonnement og avtaler. Kan du få det billigere hos en annen aktør så bytt. Dette gjelder alt fra å finne billigere huslån, når du skal bytte selskap for å få billigste strøm til billigere forbrukslån og forsikringer.

  Du kan spare flere tusen kroner på noen timers jobb. Pengene du sparer kan du bruke til å betale ned resterende gjeld fortere eller spar pengene til uforutsette utgifter. For å se hvor mye du kan spare med vår nedbetalingskalkulator

   

  Av Britt Pedersen, 21 august 2023