Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 27.27.2022
  Hvor mye kan jeg låne?

  Hvor mye kan jeg låne?

  Når man skal finne ut hvor mye man kan låne, så må man ta for seg en del forskjellige faktorer.

  Alle tilbydere av lån og forbrukslån vil vurdere din økonomiske situasjon, det vil si hvor mye du tjener, hvor mye økonomisk ansvar du har og hvor mye du allerede har lånt. Det er ikke så enkelt for vanlige forbrukere som ikke i utgangspunktet er opptatt av finansielle løsninger å forstå alt som er viktig innenfor lån, renter og økonomi. Noen forstår deler av disse konseptene, mens noen er helt avhengig av en rådgiver som forteller dem nøyaktig hvordan ting fungerer for at de skal vite hva de forholder seg til. Det finnes mange som ikke forstår konseptet med renter som pris for et lån, og hvordan disse kan variere i forhold til hva som skjer i samfunnet.

  I forhold til boliglån, så finnes det konkrete regnestykker som forteller deg hvor mye du kan låne, men når det gjelder forbrukslån, så finnes det egentlig ingen fasit. Grunnen til det er at de fleste som tilbyr en eller annen type forbrukslån, vurderer hver søker individuelt. Hvilket tilbud du får vil være avhengig av hvilken risiko de mener er forbundet med å låne penger til deg. I tillegg finnes det flere typer forbrukslån. Hvilken type lån du ønsker vil bestemme hvor mye du kan låne fra den spesifikke tilbyderen. Men det finnes noen beløp som gir deg en ide om hvor mye du kan låne. Når det gjelder forbrukslån, så deler man disse inn i tre kategorier. Man har ordinære forbrukslån, smålån og mikrolån, som også kalles SMS-lån.

  Hvilke tilbydere finnes

  De forskjellige tilbyderne vil ofte bli delt inn i hvilke kategori de faller inn under. På grunn av dette så vil beløpene variere noe innen kategoriene. Hvilken kategori en leverandør befinner seg i er avhengig av beløper de tilbyr i lån. I hovedsak så vil mikrolån være lån som kan beløpe seg fra 500kr og opp til rundt 40000kr. Tradisjonelt er denne typen lån beregnet for dem som ønsket lån på dagen. I dag har også noen ordinære tilbydere begitt seg inn på å tilby denne muligheten. Smålån er beløp fra 1000kr og opp til 50000kr. De kan også i dag beløpe seg opp til 75000kr og noen til og med 100000kr, som gjør at man kan spørre seg hvilken kategori man skal plassere dem i, men tilbyderne baserer seg vanligvis på det man kaller smålån. Ordinære forbrukslån stiger gradvis i beløp. I dag er det maksimale man kan låne som forbrukslån 600000kr.

  Les om foretak som har tilatelse til å tilby lån hos Finanstilsynet

  Ordinære forbrukslån

  Ordinære forbrukslån kan som nevnt beløpe seg opp til 600000kr. De har som oftest nedbetalingstid på inntil 15 år. De fleste tilbyderne ligger fortsatt i dag på maksimalt 500000kr, men noen få har beveget seg opp til 600000kr. Disse tilbyr deg lån til alt du ønsker innenfor disse beløpsgrensene og konkurransen mellom dem er såpass stor at rentene trekkes gradvis lengre nedover. Den laveste renten man kan få i dag på et forbrukslån, er 6,99%, men de fleste vil få en rente som er høyere enn dette.

  Les mer: Hvordan velge riktig forbrukslån

  Smålån

  Beløpene på smålån er hentet fra salg av forbrukerelektronikk, hvitevarer, møbler og postordre. De som ligger innenfor beløpsområdet inntil 75000kr, startet som oftest med å tilby finansiering av produkter de selv solgte eller leide ut, men så har de oppdaget at de får flere kunder ved å ta steget over til ren finansiering.

  Mikrolån

  Mikrolån oppstod opprinnelig for å tilby penger på dagen. Innenfor dette sjiktet har ikke konkurransen vært spesielt stor da de ofte har basert seg på kunder som har et desperat behov for penger samme dag. Denne kategorien med kunder er villige til å se mellom fingrene i forhold til betingelser da de søker etter å løse et umiddelbart problem. Derfor varierer disse lånene ekstremt i pris. Det kan koste mye å be om penger samme dag, og det blir raskt enda dyrere hvis du ikke kan betale tilbake som avtalt.

  Av Britt Pedersen, 27 januar 2022