Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 26.26.2024
  Hvor mye kan jeg låne?

  Hvor mye kan jeg låne?

  Når man skal finne ut hvor mye man kan låne, så må man ta for seg en del forskjellige faktorer.

  Er du på utkikk etter et billig forbrukslån eller andre typer lån? Da er det viktig å vite hvordan lånegiver vil vurdere din økonomiske situasjon, det vil si hvor mye du tjener, hvor mye økonomisk ansvar du har og hvor mye du allerede har lånt.

  Det er ikke så enkelt for vanlige forbrukere som ikke i utgangspunktet er opptatt av finansielle løsninger for å forstå alt som er viktig innenfor lån, renter og økonomi. Mange er avhengig av en rådgiver som forteller dem hvordan ting fungerer for at de skal vite hva de forholder seg til.

  Hvor mye kan jeg låne i forbrukslån?

  Hvor mye du kan låne i et forbrukslån avhenger av flere faktorer, inkludert din økonomiske situasjon, inntekt, og kredittvurdering. Långivere vurderer disse faktorene nøye før de bestemmer lånebeløpet de er villige til å tilby deg. Her er noen sentrale punkter som påvirker hvor mye du kan låne i et forbrukslån:

  • Inntekt: Din inntekt er en vesentlig faktor for å bestemme lånebeløpet. Långivere ønsker å sikre at du har tilstrekkelig økonomisk kapasitet til å betjene lånet.
  • Kredittvurdering: Din kredittscore spiller en stor rolle i lånesøknadsprosessen. Jo høyere kredittscore du har, desto mer gunstige lånevilkår kan du forvente.
  • Gjeldsforpliktelser: Långivere ser også på dine eksisterende gjeldsforpliktelser. Hvis du allerede har betydelig gjeld, kan det påvirke hvor mye du kan låne ytterligere.
  • Betalingshistorikk: Tidligere betalingsatferd og eventuelle betalingsanmerkninger kan påvirke lånesøknaden din negativt.
  • Lånebetingelser: Hvert lånetilbud vil ha spesifikke betingelser, inkludert rentesats og tilbakebetalingstid. Dine økonomi og långiverens vilkår vil påvirke det endelige lånebeløpet.

  Kan jeg låne mer enn 5 ganger inntekt?

  For å redusere risikoen ved å låne penger har norske banker i Norge klare retningslinjer de må forholde seg til. Du kan normalt sett ikke låne mer enn 5 ganger din årlige inntekt. Dette inkluderer alle typer lån, som studielån, forbrukslån, smålån og kredittkort. Skal du låne til bolig er hovedregelen er at du må kunne stille med minst 15 prosent egenkapital. Du må kunne håndtere en renteoppgang på lånet ditt med 3 prosentpoeng. Dette sikrer at du har økonomisk fleksibilitet selv om rentenivået øker.

  Hvordan fungerer forbrukslån?

  Det kan være vanskelig å forstå konseptet med renter som pris for et lån, og hvordan disse kan variere mellom forskjellige lånegivere. I forhold til boliglån, så finnes det konkrete regnestykker som forteller deg hvor mye du kan låne, men når det gjelder forbrukslån, så finnes det egentlig ingen fasit. Grunnen til det er at de fleste som tilbyr forbrukslån, vurderer hver søker individuelt. Hvilket tilbud du får vil være avhengig av hvilken risiko de mener er forbundet med å låne penger til deg. Renten sette utfra dette.

  I tillegg finnes det flere typer forbrukslån. Hvilken type lån du ønsker vil bestemme hvor mye du kan låne fra den spesifikke tilbyderen. Men det finnes noen beløp som gir deg en ide om hvor mye du kan låne. Når det gjelder forbrukslån, så deler man disse inn i tre kategorier. Man har ordinære forbrukslån, smålån og mikrolån, som også kalles SMS-lån.

  Hvilke typer forbrukslån finnes det?

  De forskjellige tilbyderne vil ofte bli delt inn i hvilke kategori de faller inn under. På grunn av dette så vil beløpene variere noe innen kategoriene. Hvilken kategori en leverandør befinner seg i er avhengig av beløpet de tilbyr i lån.

  • Mikrolån – I hovedsak så vil mikrolån være lån som kan beløpe seg fra 500kr og opp til rundt 40000kr. Tradisjonelt er denne typen lån beregnet for dem som ønsket lån på dagen. I dag har også noen ordinære tilbydere begitt seg inn på å tilby denne muligheten.
  • Smålån – Dette er beløp fra 1000 kroner og opp til 50 000 kroner. De kan også i dag beløpe seg opp til 75000kr og noen til og med 100000kr, som gjør at man kan spørre seg hvilken kategori man skal plassere dem i, men tilbyderne baserer seg vanligvis på det man kaller smålån.
  • Forbrukslån – Ordinære forbrukslån stiger gradvis i beløp. I dag er det maksimale man kan låne som forbrukslån 600 000 kroner. Forbrukslån brukes som benevnelse for alle overnevnte lånetyper De har som oftest nedbetalingstid på inntil 5 år. De fleste tilbyderne ligger fortsatt i dag på maksimalt 500000 kr, men noen få har beveget seg opp til 600000kr. Disse tilbyr deg lån til alt du ønsker innenfor disse beløpsgrensene og konkurransen mellom dem er stor. Det er derfor viktig å sammenligne forbrukslån før du søker så du får det billigste lånet. Den laveste renten man kan få i dag på et forbrukslån, er 6,99%, men de fleste vil få en rente som er høyere enn dette.

  Les om foretak som har tillatelse til å tilby lån hos Finanstilsynet

  Derfor skal du alltid sammenligne forbrukslån

  Ordinære forbrukslån kan som nevnt beløpe seg opp til 600000 kroner. De har som oftest nedbetalingstid på inntil 15 år. De fleste tilbyderne ligger fortsatt i dag på maksimalt 600.000kr, men noen få har beveget seg opp til 800.00 kroner uten sikkerhet om du velger refinansiering. Disse tilbyr deg lån til alt du ønsker innenfor disse beløpsgrensene og konkurransen mellom dem er såpass stor at rentene trekkes gradvis lengre nedover. Den laveste renten man kan få i dag på et forbrukslån, er 6,99%, men de fleste vil få en rente som er høyere enn dette. Vårt tips er å bruke en forbrukslån kalkulator for å finne det beste forbrukslånet.

  Les mer: Hvordan velge riktig forbrukslån

  Av Dieter Wallmark-Kalisch, 26 januar 2024