Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star






    Send omtale
    Oppdatert: 10.10.2023
    Derfor øker forbruksgjelden

    Derfor øker forbruksgjelden

    Nordmenn setter stadig nye rekorder i forbruksgjeld, altså usikret lån. I noen år har denne trenden riktignok stått litt stille, men nå peker pilen igjen oppover. Dette har konsekvenser både for samfunnet, og for den enkelte.

    Veldig populær lånetype

    Forbrukslån er en samlebetegnelse på alle usikret lån. Med usikret lån menes lån som ikke krever noen form for sikkerhet i form av eiendeler med verdier. De kommer i alle størrelser, og stiller få krav og derfor kan nærmest hvem som helst få innvilget forbrukslån. Forbrukslån kan og blir brukt til det aller meste, som oppussing, til å betale ferier og uforutsette utgifter. Selv om det har noen fordeler, blir det ikke sett på som positivt at nordmenns samlede gjeld øker.

    Hvorfor øker nordmenns forbruksgjeld om sommeren?

    Det er alltid viktig å spørre hvorfor nordmenn stadig ligger på gjeldstoppen. Våren 2023 hadde gjelden steget med 3,3 milliarder kroner. Dette var en økning på 2,2 % fra samme tid i 2022. Til sammen er den totale gjeldssummen på 153,5 milliarder kroner. Usikret gjeld er en stor del av dette bildet. Disse tallene inneholder også mye misligholdt gjeld, selv om dette har sunket litt. Det er i hovedsak mennesker over 60 år som har misligholdt forbruksgjeld.

    Det er mange grunner til at forbrukslånet øker. Enkel tilgjengelighet har nok mye av skylden. Vi snakker om raske penger, og det kan være svært forlokkende i situasjoner hvor det kniper i lommeboken, eller hvor man ikke har lyst til å ta tiden til å spare opp penger selv.  Nordmenn er for eksempel veldig glad i å pusse opp boligene sine, og mange forbrukslån går med til dette.

    Om sommeren brukes ofte kredittkortet flittig og da kan forbrukslån bli en løsning for å betale ned kredittkortregningen med. Selv om det aldri er en bra ide å betale ned lån med lånte penger så kan det lønne seg å velge et billig forbrukslån framfor et rentebærende kredittkort eller dyrere smålån.  Sommerferien er en tid for å lade opp batteriene og nyte livet, men det er viktig å være økonomisk ansvarlig. Å ta opp forbrukslån for å finansiere ferien kan føre til økonomiske problemer senere.

    Høye kostnadsøkninger i samfunnet i form av dyrere renter, strøm, drivstoff og mat kan også være en push-faktor. Nordmenn kan av ulike grunner ha behov for å spe på inntekten, og da kan forbrukslån der og da bli en løsning.

    Hva er konsekvensene?

    Konsekvensene er først og fremst at det kan bli vanskelig å betale ned gjelden. Rentene gjør også lånet ekstra dyrt, og mange forbrukslån har nettopp høye renter. At mye av gjeldssummen er misligholdt gjeld, tegner et dystert bilde. Forbrukslån kan være vanskelig å bære, og ender det i inkasso blir det ofte ekstra dyrt for ikke å snakke om en stor belastning for de det gjelder. Samfunnet er heller ikke tjent med at mennesker ikke klarer å nedbetale gjeld, da dette blant annet setter begrensninger i inntekter og folks mulighet til å handle økonomisk.

    Slik reduserer du lånene dine

    Om du har økte lånekostnader, finnes det flere ting du kan gjøre for å senke disse og få bedre kontroll. Det første du kan gjøre er å sette opp et budsjett, slik at du ser at du har penger nok til å dekke alle utgiftene, også låneavdragene.

    Dersom du har flere lån, bør du se om du ikke kan samle dem i ett lån. Det vil si at du tar opp et større lån, som du bruker til å betale ut alle de små lånene. Det vil gi deg en lavere rente totalt sett, færre gebyrer og bedre oversikt.

    Det neste du bør gjøre er å se om du har utgifter du kan kutte ut eller kutte ned, slik at du får ekstra penger å betale ned lånet med. Jo fortere lånet nedbetales, jo billigere blir det for deg ettersom renten løper i hele nedbetalingsperioden.

    Les også Ferie og forbrukslån – unngå økonomiske fallgruver

    Av Britt Pedersen, 10 august 2023