Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 9.09.2023
  billig forbrukslan til oppussing

  Oppussingslån – Forbrukslån til oppussing

  Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til å ta på seg usikret gjeld. Til sammen er nordmenn skyldig mange milliarder kroner, og en stor del av pengene går til oppussing av bolig.

  Har du et oppussingsprosjekt du gjerne skulle ha gjennomført? For svært mange nordmenn er utbedring av bolig en drøm. Vi har stort fokus på interiør og oppussing her i landet, og derfor er det også en rekke husholdninger som ønsker nettopp dette. Man kommer seg imidlertid ikke unna at oppussing gjerne medfører svært store utgifter. Dette gjør at det kan være vanskelig å få finansiert prosjektet. Her kan forbrukslån hjelpe deg. Det er allikevel en del ting du skal huske på før du velger denne finansieringsløsningen.

  Forbrukslån som oppussingslån har blitt veldig populært. Dette er en type usikret lån som ikke krever at du stiller med noen former for sikkerhet, og det er nok den største grunnen til den store populariteten. Du kan søke om lån på alt fra noen tusenlapper til flere hundretusen kroner. Bankene som låner ut pengene tar ikke stilling til hva du skal bruke pengene til, og dette gjør at du står helt fritt. Undersøkelser viser at mange nordmenn bruker forbrukslån til oppussing.

  Mange tar opp forbrukslån til oppussing

  Mange tar opp forbrukslån til oppussing. Dette er altså et svært populært område blant nordmenn. Men hvorfor velger egentlig så mange å låne uten sikkerhet til dette formålet? Vi låner stadig oftere, og stadig mer. Det er altså tydelig at dette er en populær låneform for mange. Det er stor spredning i inntektsnivå blant de som låner uten sikkerhet. Altså er det ikke slik at det bare er de med dårlig råd som tar opp forbrukslån. Dette tyder på at det er andre ting  som appellerer til låntakerne.

  Lån til oppussing

  Forbrukslån kan brukes til nesten hva som helst, men stadig flere tar opp forbrukslån for å pusse opp bolig eller hytte. Nordmenn elsker som kjent å pusse opp, og hvert eneste år bruker nordmenn til sammen 94 milliarder kroner på å gjøre boligen eller hytta enda finere.
  Det finnes mange grunner til at boligen må pusses opp. Den kan være svært nedslitt og umoderne, og ikke i henhold til dagens krav, men det kan også rett og slett være slik at boligeieren bare ønsker en forandring. Uansett grunn er oppussing et prosjekt som fort blir veldig dyrt. Det er ikke alltid man har pengene som kreves for å kunne starte eller fullføre oppussingen, og derfor benytter mange seg av forbrukslån for å finansiere store og små oppgraderinger av boligen. Skal du låne penger til oppussing er det viktig å velge billige forbrukslån, da denne lånetypen er dyrere enn lån med sikkerhet.

  Skaff deg det billigste forbrukslånet til oppussing

  I tillegg til nedbetalingsperioden er det også viktig å skaffe en gunstig rente på forbrukslån til oppussing. Når vi snakker om en god effektiv rente på forbrukslån er alt under 20% bra, og under 15% veldig bra. Husk på at renten vil henge mye sammen med lånebeløpet ditt. Et større beløp medfører som oftest en noe lavere effektiv rente. For å få god oversikt over forbrukslånmarkedet bør du benytte deg av en anbudsside eller en forbrukslån kalkulator. Her får du tilbud fra flere långiver med én enkelt søknad. Disse er det lurt å måle opp mot et par andre aktører på markedet før du låner til oppussingsprosjektet.

  Fordeler med forbrukslån til oppussing

  • Forbrukslån har den fordelen at de er helt fleksible. Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke pengene. Det betyr at et oppussingsprosjekt raskt og enkelt kan finansieres ved hjelp av et forbrukslån.
  • I tillegg til dette har lån uten sikkerhet relativ enkel behandlingsprosess. Så lenge du sender inn søknaden elektronisk og signerer med Bank-ID kan du regne med svar samme dag. Det er helt vanlig at pengene utbetales i løpet av en til to virkedager.

  Disse to tingene gjør forbrukslån svært attraktive for de som ønsker å pusse opp i boligen sin. Du kan låne inntil 500.000 på disse lånene og derfor er de fleste oppussingsprosjekter mulige å gjennomføre.

  Denne enorme friheten med midlene er sannsynligvis noe av bakgrunnen for populariteten til låneformen. For de som ønsker å utbedre boligen sin er det enkelt å få tak i pengene. Til tross for dette er det noen ting du skal være obs på før du låner uten sikkerhet.

  Ulemper med forbrukslån til å pusse opp

  Fallgruven med forbrukslån ligger også i låneformens natur. Grunnen til at de kalles for lån uten sikkerhet er at långiver ikke tar pant når lånet innvilges. Her er det kun en vurdering av din betalingsevne som blir grunnlaget for en godkjenning. Med andre ord er forbrukslån lån med stor risiko, både for deg og banken. Du må være helt sikker på at økonomien er bærekraftig nok til å betjene lånet. Og långiver på sin side tar høyde for risikoen ved hjelp av høy effektiv rente. Det er vanlig at denne ligger på mellom 15% og 25% avhengig av lånebeløpet ditt. Altså er forbrukslån til oppussing svært kostbare lån. Hvis du velger en lang nedbetalingstid vil du betale mange, mange tusen kroner i renteutgifter.

  Videre kan det være fristende å gå for et fleksibelt forbrukslån når man kan få det innvilget så enkelt. Da får man muligheten til å administrere nedbetalingsperioden i henhold til hva som passer for privatøkonomien. Dette fører ofte til at nedbetalingen av lånet tar lenger tid enn planlagt. Og koster deg totalt sett en god del mer enn det som er gunstig. Kalkuler hvor mye du må nedbetale hver måned med en nedbetalingskalkulator.

  3 tips når du skal bruke forbrukslån som oppussingslån

  • Ikke lån mer enn du trenger i forbrukslån – Det er fort gjort at ting går litt over stokk og stein når man skal pusse opp. Hvis man også får tilgang på nærmest ubegrenset med midler er det mange som går langt over budsjettet. Finansierer du med forbrukslån er dette generelt en dårlig idé. Du må huske på at forbrukslån er dyre. Det er en grunn til at det er så enkelt å få utbetalt lånet såpass raskt. Dette handler om hvor mye banken potensielt kan tjene på lånet ditt. Jo mer du låner, jo mer tjener långiver på deg. Derfor er det viktig at du ikke låner mer enn absolutt nødvendig uten sikkerhet.
  • Ha et budsjett – Hvis du har et skikkelig budsjett på plass vil det være lettere å takke nei til et større forbrukslån til oppussing. Da sørger du for at nedbetalingsperioden ikke trenger å bli lang, og at lånet blir overkommelig å betjene. Det beste du kan gjøre er å sette opp et budsjett i forkant av lånesøknaden. Skaff deg noen pristilbud fra forskjellige håndverkere og kikk på innkjøpspriser.
  • Hold nedbetalingstiden så kort som mulig.  Det er svært viktig at du forsøker å redusere nedbetalingstiden på forbrukslånet så mye som mulig. Dersom du går for et fleksibelt forbrukslån eller en lengre nedbetalingsperiode kan du ende opp med å betale mer i renter enn i lånebeløp. Dette handler om at forbrukslån fungerer som annuitetslån. Her blir rentene beregnet av resterende gjeldsbeløp fra måned til måned. Hvis du da går for en lang nedbetalingsperiode øker også renteutgiftene. Altså er det aller best for privatøkonomien din om du reduserer nedbetalingstiden din. Hvis du har muligheten til å betale mer i månedsavdrag enn långiver krever bør du gjøre det. Og hold deg langt unna avdragsfrie perioder. Disse gir deg kanskje litt pusterom i hverdagen. Men når det kommer til forbrukslån skal du ha økonomi til å betjene det som tenkt. En utsettelse av nedbetalingen vil føre til høyere renteutgifter totalt sett.

  Oppussing kan lønne seg

  For mange vil det lønne seg å ta opp forbrukslån for å pusse opp. En oppussing av bolig eller hytte vil ofte øke selve verdien, og dette gjør at det er enklere å for eksempel selge på et senere tidspunkt. I tillegg kan du få høyere takst, og det kan igjen bety bedre lånebetingelser. Oppussing gir også en direkte glede for deg som eier. Du får det slik du ønsker deg, trives mer i eget hjem og du får også rom som er funksjonelle.

  Alt i alt er det kanskje ikke så merkelig at nordmenn elsker å pusse opp. I situasjoner hvor du har en klar plan for oppussingen, kan det være lurt å låne penger slik at du kan komme i gang raskest mulig. Dette gjelder spesielt i situasjoner hvor boligens standard vil forfalle ytterligere i påvente av at du sparer opp nok penger.

  Husk at oppussingslån skal betales tilbake

  Uansett hvor lønnsomt det er å pusse opp, må du alltid huske på at forbrukslånet skal betales tilbake med renter. Derfor bør du alltid gå noen runder med deg selv før du takker ja til et forbrukslån. Noen spørsmål du bør stille i forkant er:

  • Hvor mye penger trenger jeg å låne?
  • Tåler økonomien min nedbetaling av et lån?
  • Hvor mye kommer totalkostnaden på?

  Det lønner seg å teste økonomien din før du tar opp et lån. Sett opp et budsjett, og se hvilke inntekter du har og vei dem mot utgiftene du har før du tar opp et forbrukslån. Hvordan vil et forbrukslån påvirke budsjettet? Med oversikt og kontroll, vil du klare å betjene forbrukslånet ditt og samtidig få gleden av å foreta en nødvendig og ønskelig oppussing.

  Les mer: Kriterier for å få innvilget forbrukslån

  Av Britt Pedersen, 09 mai 2023