Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 3.03.2022
  billig forbrukslan til oppussing

  Forbrukslån til oppussing

  Her får du en god gjennomgang av forbrukslån til oppussing slik at du kan ta et godt valg.

  Har du et oppussingsprosjekt du gjerne skulle ha gjennomført? For svært mange nordmenn er utbedring av bolig en drøm. Vi har stort fokus på interiør og oppussing her i landet, og derfor er det også en rekke husholdninger som ønsker nettopp dette.

  Man kommer seg imidlertid ikke unna at oppussing gjerne medfører svært store utgifter. Dette gjør at det kan være vanskelig å få finansiert prosjektet. Her kan forbrukslån hjelpe deg.

  Det er allikevel en del ting du skal huske på før du velger denne finansieringsløsningen.

  Mange tar opp forbrukslån til oppussing

  Mange tar opp forbrukslån til oppussing. Dette er altså et svært populært område blant nordmenn. Men hvorfor velger egentlig så mange å låne uten sikkerhet til dette formålet?

  Forbrukslånmarkedet har eksplodert i Norge de seneste årene. Vi låner stadig oftere, og stadig mer. Det er altså tydelig at dette er en populær låneform for mange. Det er stor spredning i inntektsnivå blant de som låner uten sikkerhet.

  Altså er det ikke slik at det bare er de med dårlig råd som tar opp forbrukslån. Dette tyder på at det er andre ting enn raske penger som appellerer til låntakerne.

  Fordeler med forbrukslån til oppussing

  Forbrukslån har den fordelen at de er helt fleksible. Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke pengene. Det betyr at et oppussingsprosjekt raskt og enkelt kan finansieres ved hjelp av et forbrukslån.

  I tillegg til dette har lån uten sikkerhet svært raskt behandlingstid. Så lenge du sender inn søknaden elektronisk og signerer med Bank-ID kan du regne med svar samme dag. Det er helt vanlig at pengene utbetales i løpet av en til to virkedager.

  Disse to tingene gjør forbrukslån svært attraktive for de som ønsker å pusse opp i boligen sin. Du kan låne inntil 500.000 på disse lånene og derfor er de fleste oppussingsprosjekter mulige å gjennomføre.

  Denne enorme friheten med midlene er sannsynligvis noe av bakgrunnen for populariteten til låneformen. For de som ønsker å utbedre boligen sin er det enkelt å få tak i pengene. Til tross for dette er det noen ting du skal være obs på før du låner uten sikkerhet.

  Ulemper med forbrukslån til å pusse opp

  Fallgruven med forbrukslån ligger også i låneformens natur. Grunnen til at de kalles for lån uten sikkerhet er at långiver ikke tar pant når lånet innvilges. Her er det kun en vurdering av din betalingsevne som blir grunnlaget for en godkjenning.

  Med andre ord er forbrukslån lån med stor risiko, både for deg og banken. Du må være helt sikker på at økonomien er bærekraftig nok til å betjene lånet. Og långiver på sin side tar høyde for risikoen ved hjelp av høy effektiv rente.

  Det er vanlig at denne ligger på mellom 15% og 25% avhengig av lånebeløpet ditt. Altså er forbrukslån til oppussing svært kostbare lån. Hvis du velger en lang nedbetalingstid vil du betale mange, mange tusen kroner i renteutgifter.

  Videre kan det være fristende å gå for et fleksibelt forbrukslån når man kan få det innvilget så enkelt. Da får man muligheten til å administrere nedbetalingsperioden i henhold til hva som passer for privatøkonomien.

  Dette fører ofte til at nedbetalingen av lånet tar lenger tid enn planlagt. Og koster deg totalt sett en god del mer enn det som er gunstig.

  Kalkuler hvor mye du må nedbetale hver måned med en nedbetalingskalkulator.

  Ikke lån mer enn du trenger i forbrukslån

  Det er fort gjort at ting går litt over stokk og stein når man skal pusse opp. Hvis man også får tilgang på nærmest ubegrenset med midler er det mange som går langt over budsjettet. Finansierer du med forbrukslån er dette generelt en dårlig idé.

  Du må huske på at forbrukslån er dyre. Det er en grunn til at det er så enkelt å få utbetalt lånet såpass raskt. Dette handler om hvor mye banken potensielt kan tjene på lånet ditt. Jo mer du låner, jo mer tjener långiver på deg.

  Derfor er det viktig at du ikke låner mer enn absolutt nødvendig uten sikkerhet. Det beste du kan gjøre er å sette opp et budsjett i forkant av lånesøknaden. Skaff deg noen pristilbud fra forskjellige håndverkere og kikk på innkjøpspriser.

  Hvis du har et skikkelig budsjett på plass vil det være lettere å takke nei til et større forbrukslån til oppussing. Da sørger du for at nedbetalingsperioden ikke trenger å bli lang, og at lånet blir overkommelig å betjene.

  Hold nedbetalingstiden så kort som mulig

  Videre er det svært viktig at du forsøker å redusere nedbetalingstiden på forbrukslånet så mye som mulig. Dersom du går for et fleksibelt forbrukslån eller en lengre nedbetalingsperiode kan du ende opp med å betale mer i renter enn i lånebeløp.

  Dette handler om at forbrukslån fungerer som annuitetslån. Her blir rentene beregnet av resterende gjeldsbeløp fra måned til måned. Hvis du da går for en lang nedbetalingsperiode øker også renteutgiftene.

  Altså er det aller best for privatøkonomien din om du reduserer nedbetalingstiden din. Hvis du har muligheten til å betale mer i månedsavdrag enn långiver krever bør du gjøre det. Og hold deg langt unna avdragsfrie perioder.

  Disse gir deg kanskje litt pusterom i hverdagen. Men når det kommer til forbrukslån skal du ha økonomi til å betjene det som tenkt. En utsettelse av nedbetalingen vil føre til høyere renteutgifter totalt sett.

  Skaff deg det billigste forbrukslånet til oppussing

  I tillegg til nedbetalingsperioden er det også viktig å skaffe en gunstig rente på forbrukslån til oppussing. Når vi snakker om en god effektiv rente på forbrukslån er alt under 20% bra, og under 15% veldig bra.

  Husk på at renten vil henge mye sammen med lånebeløpet ditt. Et større beløp medfører som oftest en noe lavere effektiv rente.

  For å få god oversikt over forbrukslånmarkedet bør du benytte deg av en anbudsside eller en forbrukslånkalkulator. Her får du tilbud fra flere långiver med én enkelt søknad. Disse er det lurt å måle opp mot et par andre aktører på markedet før du låner til oppussingsprosjektet.

  Les mer: Kriterier for å få innvilget forbrukslån

  Av Britt Pedersen, 03 juni 2022