Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 27.27.2022
  forbrukslån .- få bedre oversikt

  Slik får du bedre oversikt over lånene dine

  Med stigende renter er det viktigere enn noensinne med oversikt over lån. Se muligheter til å samle lån eller refinansiere for å få ned utgifter her.

  Nordmenn har mange lån. De fleste familier har både boliglån, billån og kanskje man har forbruksgjeld i form av kredittkort eller forbrukslån. Boliglånet er ofte det største og kan være delt opp i flere deler avhengig av hvordan man har finansiert boligen. Man kan ha en boligkreditt på inntil 60% av verdien til boligen, og et noe dyrere lån for verdien mellom 60% og 85%.

  Legg til at flere har lån til motorsykkel eller en bobil og campingvogn – et såkalt caravanlån. Utenom dette kommer eventuelle forbrukslån som man har benyttet til å investere i forbrukerkjøp eller prosjekter. Det kan være et ordinært forbrukslån for å finansiere en reise, smålån for innkjøp av hvitevarer og TV, avbetalingsløsning for mobiltelefoner eller briller, og kanskje til og med kredittkort med utestående kreditt.

  Med stigende renter er det viktigere enn noensinne med oversikt over lån og at man ser over muligheten til å samle lån eller refinansiere for å få ned utgifter.

  Viktig med oversikt over lån

  Jo flere lån man har – dess lettere er det å miste oversikten. Det kan være en fordel å ta noen steg for å ha full kontroll over utgifter, utestående gjeld og renter slik at man til en hver tid vet hva man har å forholde seg til. Det er flere ting man kan gjøre for å få bedre oversikt. Vanligvis har man lån fra forskjellige tilbydere, og det kan også bety at man har forskjellige nettilganger til alle de forskjellige lånene. Hvis man vil sjekke status på alle, så må man dermed logge seg inn flere steder før man har den informasjonen man trenger for å få oversikt over lånene.

  Refinansiere smålån

  En annen måte å samle flere av lånene på ett sted, er ved å refinansiere mindre lån. Vanligvis er intensjonen med denne typen refinansiering å redusere utgiftene på lånene, men man vil også oppnå å få færre nettsteder man trenger å forholde seg til for å få full oversikt over lånene. Man kan velge om man vil refinansiere smålån med et ordinært forbrukslån eller refinansiere med sikkerhet i bolig. Uansett hva du velger så er det viktig å sammenligne lånegiverer så du vet at du får det billigste lånet. Velger du å refinansiere med et billigere forbrukslån så bør du bruke en forbrukslånkalkulator for å finne beste vilkår.

  Samle lån hos en tilbyder

  Det finnes flere tilbydere som tilbyr de fleste typer lån du måtte ønske. For å få bedre oversikt kan det være en fordel å få et tilbud fra en tilbyder for å refinansiere alle lånene der. I tillegg til at du da kan få tilgang til alle lånene fra samme nettløsning, så kan du også i mange tilfeller forhandle frem en bedre pris når du har alle lånene hos samme tilbyder. Når du har flyttet alle lånene til en tilbyder, så kan du raskt få oversikt over hva du skylder, hvilke rentesatser man har på hvert lån, og hvor mye man betaler for lånet.

  Bruk fast trekk i banken

  Når man ønsker å få oversikt over innbetalingene, så kan det være en stor fordel å ha ett sted hvor man raskt får oversikt over alle lånene. Dette kan man få i nettbanken. Velg automatisk trekk på det du kan. Da vil alle innbetalinger dukke opp i nettbanken som en kommende betaling.  Har du lån som ikke kan registreres som eFaktura eller avtalegiro, så legg inn disse som faste betalinger i nettbanken.

  Les mer: Sammenlign forbrukslån

  Av Britt Pedersen, 27 mai 2022