Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 15.15.2024
  forbrukslån .- få bedre oversikt

  Slik får du bedre oversikt over lånene dine

  Forbruksgjelden har økt med 9,6 milliarder kroner siden februar i 2023. Med høye renter og høy inflasjon er det viktigere enn noensinne med oversikt over lån. Se muligheter til å samle lån eller refinansiere for å få ned utgifter her.

  Nordmenn har mange lån. De fleste familier har både boliglån, billån og kanskje man har forbruksgjeld i form av kredittkort eller forbrukslån. Boliglånet er ofte det største og kan være delt opp i flere deler avhengig av hvordan man har finansiert boligen.

  Forbruksgjelden stiger

  Den samlede usikrede forbruksgjelden økte i februar i år fra 160,5 til 161,0 milliarder. Ser man på økningen fra samme periode i 2023 så har forbruksgjelden økt med hele 9,6 milliarder kroner*.  Mange bruker forbrukslån for å finansiere reiser, tar opp smålån for innkjøp av hvitevarer og TV. På toppen av dette kommer avbetalingsløsninger for mobiltelefoner, briller,  rentebærende kredittkort.  Med stigende renter er det viktigere enn noensinne med oversikt over lån og at man ser over muligheten til å samle lån eller refinansiere for å få ned utgifter.

  Refinansiere smålån

  En annen måte å samle flere av lånene på ett sted, er ved å refinansiering kalkulator mindre lån. Vanligvis er intensjonen med denne typen refinansiering å redusere utgiftene på lånene, men man vil også oppnå å få færre nettsteder man trenger å forholde seg til for å få full oversikt over lånene. Man kan velge om man vil refinansiere smålån med et ordinært forbrukslån eller refinansiere med sikkerhet i bolig. Uansett hva du velger så er det viktig å sammenligne lånegiverer så du vet at du får det billigste lånet. Velger du å refinansiere med et billigere forbrukslån så bør du bruke en forbrukslån kalkulator for å finne beste vilkår.

  Samle lån hos en tilbyder

  Det finnes flere tilbydere som tilbyr de fleste typer lån du måtte ønske. For å få bedre oversikt kan det være en fordel å få et tilbud fra en tilbyder for å refinansiere alle lånene der. I tillegg til at du da kan få tilgang til alle lånene fra samme nettløsning, så kan du også i mange tilfeller forhandle frem en bedre pris når du har alle lånene hos samme tilbyder. Når du har flyttet alle lånene til en tilbyder, så kan du raskt få oversikt over hva du skylder, hvilke rentesatser man har på hvert lån, og hvor mye man betaler for lånet.

  Sjekk nettbanken ofte

  Når man ønsker å få oversikt over innbetalingene, så kan det være en stor fordel å ha ett sted hvor man raskt får oversikt over alle lånene. Dette kan man få i nettbanken. Velg automatisk trekk på det du kan. Da vil alle innbetalinger dukke opp i nettbanken som en kommende betaling. Sørg for at alle lån trekkes med en gang du får lønn og legg inn disse som faste betalinger i nettbanken.

  Viktig med oversikt over lån

  Jo flere lån man har – dess lettere er det å miste oversikten. Det kan være en fordel å ta noen steg for å ha full kontroll over utgifter, utestående gjeld og renter slik at man til en hver tid vet hva man har å forholde seg til. Det er flere ting man kan gjøre for å få bedre oversikt. Vanligvis har man lån fra forskjellige tilbydere, noe som kan bli uoversiktlige om man har mange lån. Har du mange lån uten sikkerhet og vil sjekke status på alle, så er et tips å logge inn på Gjeldsregisteret for å få oversikt over lånene.

  Les mer: Sammenlign forbrukslån

  *Tall fra Gjeldsregisteret

  Av Britt Pedersen, 15 mars 2024