Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 26.26.2024
  Hvordan velge riktig forbrukslån

  Hvordan velge riktig forbrukslån

  Har du tenkt å ta opp et forbrukslån? Det er flere faktorer man må ta hensyn til.

  Hvor mye skal man låne?

  Før man tar opp et forbrukslån så må man tenke nøye igjennom hvor mye man skal låne. Det er flere grunner til at man tar opp et forbrukslån. Skal du finansiere et spesifikt prosjekt så må man tenke på at budsjettet på dette prosjektet kan overskride. Man bør derfor da legge inn en buffer slik at man ikke ender opp med et halvferdig prosjekt.

  Har du i dag flere smålån og kredittkort er det gunstig å refinansiere disse slik at man får samlet alt inn under samme lån. Da får man vesentlig bedre vilkår samt at man får mye bedre oversikt over den økonomiske situasjonen. Skal du i banken ved en senere anledning for å ta opp billån, huslån, båtlån så står du sterkere om du har et større samlet forbrukslån enn flere mindre med høyere rente.

  Hvilken rente kan jeg få?

  Alle forbrukslån blir presentert med en konkret rente i et låneeksempel. Dette er en estimert eksempelrente og kan vike ganske langt ifra hva du faktisk får på ditt lån. Du kan likevell bruke en forbrukslån kalkulator for å finne billigste estimert renter da det kan være vanskelig å finne frem blandt alle forbrukslån.

  For å vite nøyaktig hva man får som rente må man faktisk gjennomføre søknadsprosessen til de ulike låneformidlerne. Ved å fylle ut søknadsskjemaet vil du få en tilbakemelding på et konkret tilbud som er helt uforpliktende. Når du har mottatt tilbud fra flere tilbydere velger du det som gir mest fordelaktige vilkår slik at totalkostnaden blir så lav som mulig.

  Hvor langt betalingstid burde jeg velge?

  Jo lengre du låner penger jo lengre må du betale renter. Du bør derfor ta sikte på å betale tilbake så fort som mulig. Dersom du sitter på flere lån med lite gunstig rente må du begynne med det som har høyest rente først. Viktig å tenke på at man velger et tidsperspektiv som man mestrer økonomisk.

  Burde jeg velge avdragsfrihet?

  Hos noen lånetilbydere kan du velge avdragsfrihet det første året. Det betyr rett å slett at man slipper å tilbakebetale noe av lånet det første året, men du må fortsatt betale renter. Det kan være en god løsning for å unngå for store utgifter, men lånet vil ikke minke noe på dette året. Tenk også på at forbrukslån er dyrere enn lån med sikkerhet – så det vill alltid lønne seg å betale ned lånet så fort som mulig.

  Hva skal til for å få et forbrukslån?

  Alle lånetilbydere har krav for hvem de tilbyr lån til. Det er for eksempel alltid en aldersgrense, en inntektsgrense, eller krav om fast inntekt. Det stilles krav til å ikke ha registrerte betalingsanmerkninger samt noen ganger norsk statsborgerskap. Bruk en  lånekelkulator forbrukslån for å raskt orientere deg om hvilke krav de ulike utlånerene har.

  Av Britt Pedersen, 26 mars 2024