Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 22.22.2022
  Hvordan velge riktig forbrukslån

  Lån penger uten sikkerhet

  Det finnes mange grunner til at man behøver å ta et lån. Kanskje kom du over den unike muligheten å kjøpe noe du har drømt om lenge?

  Å ta et forbrukslån kan være en mulighet for å gjøre drømmer til virkelighet. En viktig grunn til forbrukslåns popularitet er at de kan brukes til akkurat det du vil og at det er relativ enkel søknadsprosess.

  Forbrukslån – når du får en unik mulighet

  Markedet for brukte ting vokser stadig og man kan spare mye på å kjøpe alt fra møbler til bil eller dyrere verktøy brukt. Man kan for eksempel komme over en unik mulighet for å gjøre et kjøp som man har ventet på i lang tid. Det kan være en eldre motorsykkel som man har ønsket seg lenge, kanskje en Goldwing eller en Harley, en brukt båt til sommeren, eller en vintage gitarmodell som sjelden ligger ute for salg. Når det gjelder bruktsalg må man slå til når tilbudet er der og ofte må man betale relativt fort – helst samme dag. Mange selgere ønsker å avklare salget så raskt som mulig når de selger brukt da mange selger fordi de ønsker å investere pengene i andre ting eller prosjekter.

  Drømmeferien til rabattert pris?

  Kanskje ser du drømmeferien til halv pris i en begrenset periode – men det er tomt på kontoen. Da kan et lån uten sikkerhet være en løsning fram til lønningen kommer. Tenk bare på at et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og at rentene ligger en bra bit over andre lånetyper. Friheten og fleksibiliteten med et forbrukslån kommer med ansvar – det lønner seg å ha en nedbetalingsplan klar så det du sparer på kjøpet ikke går opp i dyre renter.

  Forskjellige typer lån uten sikkerhet

  Når man søker forbrukslån, så finnes det forskjellige typer lån som man kan benytte seg av.

  De mest vanlige lånetypene er:

  • Ordinære forbrukslån
  • Smålån
  • Mikrolån

  Man kan benytte seg av forskjellige muligheter for å finansiere spontane kjøp. Forskjellen mellom de forskjellige typene lån er lånebeløpet og også rentenivået.

  Ordinære forbrukslån kan ha en beløpsgrense på inntil 500.000kr som må tilbakebetales på inntil 5 år. Skal du gjøre dyrere kjøp er et større  forbrukslån ofte billigere enn mindre, og det er alltid smart å sammenligne effektiv rente så du finner billigste forbrukslån.

  Et annet populært alternativ er smålån.  Smålån er et mindre forbrukslån – ofte med lånesum opptil 100 000 kroner. Smålån har tradisjonelt hatt beløpsgrenser på inntil 50.000kr, men kan i dag strekke seg til 75.000kr og til og med i noen tilfeller 100.000kr.

  Mikrolån har i hovedsak som mål å tilby beløp på inntil 30.000kr med kort nedbetalingstid. Du kan finne nedbetalingstider fra 30 dager til inntil 2 år. Hovedmålet til tilbydere av mikrolån har i hovedsak vært å tilby utbetaling på dagen. De er også kjent som SMS-lån. Man kan få utbetalt penger relativt hurtig. Prisen på mikrolån gjenspeiler som oftest at man tilbyr små lån med korte nedbetalingstider, som også er knyttet til høy risiko. Prisene på denne typen lån kan være ganske høye.

  Les mer om retningslinjer for forbrukslån på Finanstilsynet

  Sammenlig alltid for å finne billigst forbrukslån

  Du bør sjekke flere steder slik at du finner beste tilbud for å få låne penger på dagen. Det er stor konkurranse på forbrukslånsmarkedet og velger man feil alternativ, så kan dette bli vesentlig dyrere enn det beste alternativet. Ved å bruke en forbrukslån kalkulator kan du enkelt se hvilket forbrukslån som er billigst.

  Les mer: Hvor mye kan jeg låne?

  Av Britt Pedersen, 22 juli 2022