Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 26.26.2024
  Hvordan velge riktig forbrukslån

  Tenk på dette før du søker forbrukslån

  Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og derfor dyrere enn et lån med pant i bolig eller eiendom. Du kan derimot bruke lånet til hva du vil. Se hva du bør tenke på før du søker et forbrukslån.

  Forbrukslån er populært. Hovedårsaken er at forbrukslån er fleksible og gjør det mulig å realisere drømmer. Et forbrukslån kan du bruke til hva du vil og mange bruker lån til oppussing, kjøpe ny bil eller som et ferielån.

  Forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse

  Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke tar sikkerhet i eiendom eller huset når du låner. Det er derfor er forbrukslån dyrere enn et lån med sikkerhet – det er en større risiko for banken å låne ut usikrede penger. Uansett hva man bruker forbrukslånet til er det et derfor alltid en stor økonomisk forpliktelse å låne penger. Her går vi igjennom hva du bør tenke på når du vil søke et lån uten sikkerhet.

  4 tips når du skal søke forbrukslån

  • Ta aldri opp større lån en du kan betale tilbake – Det kan være fristende å låne mer enn du trenger. Vårt tips er å låne til det du behøver og ikke en krone mer. Forbrukslån er dyrt og kan påvirke privatøkonomien din mange år fremover. Gjør alltid en grundig vurdering av din privatøkonomi før du søker.
  • Sammenlign alltid forbrukslån – Det er stor konkurranse om forbrukslån kundene i Norge. Du kan få både billigere forbrukslån og bedre vilkår generelt om du sammenligner långivere nøye før du søker. Vårt tips er å bruke en forbrukslån kalkulator før du søker for å få oversikt.
  • Se på nedbetalingstiden – Nedbetalingstiden og den effektive renten effektiv rente er det som vil ha størst innvirkning på totalkostnaden på forbrukslånet ditt. Lån uten sikkerhet er ofte annuitetslån og det blir beregnet renter av beløp hver måned. Lengre nedbetalingsperiode gir høyere renter omkostninger.
  • Se på effektiv rente – Når det kommer til lån er det ofte du støter på effektiv og nominell rente. Den renten du som låntager skal se på er den effektive.  I den effektive renten er det i tillegg til prisen for lånet lagt inn termingebyr, etableringsavgift og rentes rente. Når du søker om forbrukslån skal du bli opplyst om den effektive renten, men tenk på at hvert lånetilbud er individuelt. Det er først når du får tilbud om forbrukslån at du vil få den faktiske renten du må betale på lånet.
  Av Britt Pedersen, 26 mars 2024