Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 21.21.2023
  Derfor skal du sammenligne forbrukslån

  Kriterier for å få innvilget forbrukslån

  I denne artikkelen tar vi en titt på hvilke kriterier som må innfris for å få innvilget et forbrukslån.

  Forbrukslån er en svært populær låneform blant norske forbrukere og markedet vokser stadig med nye lånegivere.

  Men kan hvem som helst kan få et forbrukslån? Sannheten er at långiverene har strenge retningslinjer å forholde seg til. Dette handler helt enkelt om at forbrukslån tilbys uten sikkerhet. Dersom du vurderer å søke kan det være lurt å sette seg inn i disse. Da er sannsynligheten større for at du kan levere en sterkere lånesøknad til aktuelle kreditorer.

  4 viktige punkter når du søker om forbrukslån:

  1. Hvor mye tjener du? Inntekten din er viktig når du skal søke forbrukslån og en kreditor alltid stille et krav til inntektsnivået ditt. Inntekten din er den viktigste faktoren når både rente og lånebeløp fastsettes. Hos noen forbrukslåntilbydere stilles det kun krav til at du har fast inntekt. Jo sterkere økonomien din er, jo bedre vilkår vil du få på forbrukslånet. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, som betyr at banken ikke tar pant i bolig eller andre eiendeler. Det er din privatøkonomi alene som stiller sikkerheten for lånebeløpet. Dette er også derfor renten på forbrukslån ligger så høyt som den gjør. Banken må ta høyde for risikoen de tar, og dette uttrykkes gjennom rentenivået. Det finnes også de kreditorene som har et minimumskrav til brutto inntektsnivået ditt. Dette ligger som oftest på rundt 200.000 kroner, og slike inntektsgrenser er en effektiv måte å hindre mennesker med en svak privatøkonomi fra å søke forbrukslån.
  1. Hvor gammel er du? Minste aldersgrense på forbrukslån i Norge er 18 år –  du må altså  være myndig. Det finnes også mange tilbydere som har høyere aldersgrense. Ofte har yngre lånsøkere en mer ustabil privatøkonomi og visse kreditorer som ikke er villige til å innvilge forbrukslån til folk under 20 år. Noen har også aldersgrense på 22 år eller 25 år. De långiverne som har aldersgrense på 18 år stiller de samme kravene også til de yngre søkerne sine. Du må ha en god og stabil privatøkonomi for å få noe større beløp innvilget. Og fast inntekt er som nevnt alltid et krav. På bakgrunn av risikofaktoren en ung alder medfører må du som er en yngre søker til forbrukslån regne med å få dårligere vilkår. Banken kikker på statistikken for folk i din aldersgruppe og fastsetter rente og lånebeløp med utgangspunkt i dette.
  1. Hva er din kredittscore? – I Norge har vi en rekke store kredittopplysningsbyråer. Disse sitter med den økonomiske informasjonen om samtlige myndige nordmenn. Her finns opplysninger om kreditthistorikken din, inntektsnivået ditt og hvor mye du betaler i skatt. Når du søker om å få innvilget et forbrukslån henter kreditoren ut kredittopplysningene dine. Deretter tas det en vurdering av om du har økonomisk kapasitet til å bære lånet. Med utgangspunkt i alle opplysningene utarbeides det en individuell poengsum som kalles for kredittscore. Kredittscore vil ha mye å si for hvilket rentetilbud du mottar på lånet – og om du får det innvilget for øvrig. Bankene bruker denne poengsummen som del av sin risikovurdering når de skal ta en beslutning angående godkjenning av forbrukslån.
  1. Har du betalingsanmerkninger? – Som del av kredittopplysningene dine er det spesielt én ting kreditorene ser etter. En betalingsanmerkning er som en økonomisk strek i boka. Dette representerer et tidligere misligholdt økonomisk forhold. Dersom du har vært gjennom en inkassosak du ikke fikk ordnet opp i er sannsynligheten stor for at du har fått en betalingsanmerkning. Fordi forbrukslån er lån uten sikkerhet vil du ikke få søknaden din innvilget hvis du har en betalingsanmerkning registrert på deg. Når det finnes bevis på at du ikke har klart å administrere en økonomisk forpliktelse tidligere er ikke banken villig til å ta sjansen på deg. Med privatøkonomien din som eneste utgangspunkt for sikkerhet i lånet er dette heller ikke spesielt overraskende. Skal du søke om forbrukslån er det viktig at du ordner opp i eventuelle betalingsanmerkninger.

  Bruk en fobrukslånkalkulator for å få billigst forbrukslån

  Det er ikke til å komme seg unna at forbrukslån er dyre. Markedet er stort og det er mange som velger å bruke en forbrukslån kalkulator for å finne  billige forbrukslån. Du må regne med en effektiv rente på alt fra 10% til 20%. Over lengre tid blir dette mange, mange tusen kroner i renteutgifter. Det er med andre ord viktig at du forsøker å skaffe deg en så lav effektiv rente som mulig på forbrukslån. Til dette formålet er det lurt å benytte seg av en anbudsside. Disse tjenestene er gratis og uforpliktende, men gir deg god oversikt over alternativene dine.

  For å bruke siden fyller du helt enkelt inn personlige opplysninger og ønsket lånebeløp. Anbudssiden sender deretter søknaden din ut til sine samarbeidspartnere og i retur mottar du de beste rentetilbudene.

  Tenk på dette før du søker forbrukslån

  I tillegg til å innfri alle kriteriene er det viktig å huske på at et forbrukslån er en omfattende økonomisk forpliktelse. Avhengig av lånebeløp og effektiv rente kan denne vare alt fra et par år til 15 år frem i tid. Derfor er det også viktig at du gjør en grundig og god vurdering av privatøkonomien din før du søker om forbrukslån. Når du først får tilbud om et lånebeløp kan det være vanskelig å takke nei.

  Sett opp et enkelt budsjett for privatøkonomien din og se over hvor mye penger du har til overs ved månedsslutt. Dette er midler du potensielt kan bruke til å administrere et forbrukslån. Husk også på at man aldri skal ta opp forbrukslån uten en viss mengde slingringsmonn til uforutsette økonomiske hendelser. Og unngå for all del å finansiere forbrukslånet med sparepenger eller bufferkonto-kapital.

   

  Av Britt Pedersen, 21 august 2023