Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 21.21.2023
  Kriterier for å få innvilget lån

  Kriterier for å få innvilget lån

  Om du er på utkikk etter lån er det lurt å vite hva kredittselskapene kommer til vurdere. Både banker og finansielle institusjoner ønsker å forsikre seg om at du har mulighet til å betale tilbake.

  Uansett om du skal søke forbrukslån eller et lån med sikkerhet i bolig – kriteriene er ofte ganske like.

  Når du har sendt en søknad kommer bankene til å bruke noen dager på å finne ut hvem du er, og hvordan din historie ser ut. Dette er meget normalt, og er jo noe vi mennesker gjør hele tiden når vi møter noen ukjente, for å være sikre på at vi kan stole på den nye personen.

  Bankene vurderer dermed mange faktorer og tar også kontakt med kredittselskaper som gjør en nøye etterforskning i din økonomiske historie. I tillegg til dette har bankene også satt visse krav. De fleste bankene har som krav et du skal være fylt 18 år, og hos noen banker er kravet på alder enda høyere. Det stilles også krav til din inntekt, om denne i dag befinner seg under 150 000 vil det være ganske vanskelig å få innvilget lån.

  Hva er et kredittselskap?

  Kriterier for å få innvilget lånKredittselskaper er bedrifter, uavhengige av banken, som vurderer hvorvidt du er en pålitelig person når det kommer til nedbetalinger. Et slikt selskap vurderer hele din økonomiske historie og sammenligner deg med flere andre som har lignende historie.

  Det hele baseres på statistikk, og sluttresultatet gir deg en kreditt-score som er grunnlaget for hvorvidt du får et lån eller ikke. Denne scoren settes fra 0 – 100, hvor 0 er at du aldri betaler tilbake eller i tide, og 100 tilsier at du ikke har noen sene innbetalinger, inkassosaker eller anmerkninger. Om vurderingen gir en score på under 10 er det nesten helt usannsynlig at du vil få innvilget lån.

  Husk at det er ikke slik at hvis du noen ganger betalte en regning for sent så vil du få en lav score. Du vurderes heller på din evne til å gjøre opp for deg. Og om du en gang har hatt en inkassosak, men betalt den ned, så skal denne betalingsanmerkningen ha blitt fjernet.

  Det eneste du ikke har kontroll over er andres feil. Dette skjer sjeldent, men kan dra ned din score om flere med lik historie som deg, har feilet med å gjøre opp for seg.

  Hva vurderes?

  Når kredittselskapene og banken foretar en vurdering av deg ser de på flere faktorer innen din økonomi. Dette gjelder din fortid og nåtid sett økonomisk.

  • Din inntekt, den må oppfylle minstekravet. Om du har en høy inntekt har du mulighet til å få lavere renter på lånet ditt, ettersom banken anser deg som tryggere. De vurderer også din nåværende gjeld, om den er høy så vil du få avslag. I noen tilfeller høyere rente.
  • Banken vurderer også sikkerhet, dette i form av hvilke eiendeler du har. Om du tar opp et lån uten sikkerhet men har eiendeler av stor verdi blir du vurdert som en mindre risiko.
  • Er du gift eller har samboer og søker sammen med denne personen, så styrker det din søknad.
  • Om du har flyttet mye kan dette ha en negativ innvirkning ettersom statistikk viser at personer med samme flyttemønster har vært dårlige til gjøre opp for seg.
  • Hvis du har et enkeltmannsforetak med betalingsanmerkninger så vil dette svekke søknaden din ettersom alle forpliktelser for selskapet hviler på deg.

  Om du ønsker det, og er nysgjerrig, så kan du ta kontakt med kredittselskapene og be om å motta en vurdering. Dette kan gi deg en pekepinn på om du er økonomisk stødig, eller om du trenger å forbedre situasjonen.  Du kan også se din totale forbruksgjeld hos Gjeldsregisteret.

  Søke forbrukslån? Finn det billigste med en forbrukslån kalkulator 

  Av Britt Pedersen, 21 august 2023