Skriv omtale
×
Rating
star star star star star
star star star star star


  Send omtale
  Oppdatert: 7.07.2023
  julegaver med forbukslån? Tenk deg godt om!

  Er julen finansiert med lånte penger?

  Black November, dyre renter og dårligere kjøpekraft gjør at flere velger å finansiere julen med lånte penger. Forbruksgjelden fortsetter å øke og det er viktigere en noensinne å ta velinformerte valg når man låner.

  Black november ga økt forbruksgjeld

  Den rentebærende delen av forbruksgjelden, dominert av forfalt kredittkortgjeld og forbrukslån, har økt med 0,7 milliarder kroner i november, ifølge tall fra Gjeldsregisteret. Ikke-forfalt kredittkortgjeld har opplevd en betydelig vekst på 1,1 milliarder kroner, og den samlede usikrede forbruksgjelden har økt med hele 9,6 milliarder NOK (+6,3%) sammenlignet med samme periode i fjor.

  Renter som skyter i høyden og generelt dårligere kjøpekraft – det er mange som har det vanskelig å få endene til å møtes denne julen. Det er stor sjanse for at kredittkortene vil fortsette å ‘gå varme,’ fram mot jul og flere vil utsette nedbetalingen av kredittkortgjelden. Dette fører i så fall til at gjelden blir rentebærende, og de som allerede sliter får det enda tøffere.  Et rentebærende kredittkort er ofte mye dyrere enn det  billigste forbrukslån med lavest rente viser tall fra vår forbrukslån kalkulator.

  Må du låne? Ta velinformerte beslutninger

  Det faktum at mange ikke har nok oppsparte midler og derfor velger å låne til julefeiring er dessverre en realitet. Skal du låne uten sikkerhet så sørg for at du tar velinformerte beslutninger, sikrer konkurransedyktige betingelser da dette potensielt kan spare deg for betydelige kostnader over tid. Å bruke en forbrukslån kalkulator kan være et verktøy for å gi et mer transparent og helhetlig bilde av hvilke økonomiske forpliktelser et lån virkelig gir, og kan hjelpe deg å identifisere det mest gunstige lånetilbudet basert på dine individuelle behov og økonomiske forutsetninger.

  Er du en av de som har tatt forbrukslån eller brukt kredittkort til julen i år så har du forhåpentligvis en nedbetalingsplan klar. Har du sprengt julebudsjettet og må ty til lånte penger? Her er to tips til deg!

  • Et lån med sikkerhet er ALLTID er bedre alternativ enn et forbrukslån. Kan du låne med sikkerhet i bolig vil dette være å foretrekke i nesten alle tilfeller. Da har banken sikkerhet i boligen din og du får bedre renter en du vil få på et usikret lån.
  • Kredittkort er dyrere enn forbrukslån – Å bruke kredittkort når handler julegaver er smart, spesielt om du handler på nettet, men bare om du betaler tilbake pengene før forfallsdato. Går du over den rentefrie perioden er kredittkort en dyr fornøyelse, ofte med renter mellom 20- 3o prosent. Et alternativ kan være å refinansiere kredittkortgjeld med et forbrukslån. Et billig forbrukslån kan ha nominelle renter som ligger fra 4,99 og oppover. Altså langt under kredittkortets rentenivå.

  forbrukslån julehandel

  Refinansiering av forbrukslån

  Sitter du med mange forbrukslån etter julens innkjøp? Om du allerede nå ser at din økonomi ikke klarer utgiftene kan refinansiering være en bra løsning. Når du refinansiere forbrukslån samler du dine lån i et nytt lån med bedre rente og vilkår. Det er ofte lettere å få refinansiering om du kan stille med sikkerhet i bolig. Du kan sammenligne refinansiering i vår refinansiering kalkulator.

  Når det kommer til refinansiering finnes det to alternativ, å refinansiere med sikkerhet i bolig eller velge å refinansiere med et nytt forbrukslån som har bedre vilkår enn de gamle lånene.  Samme sak gjelder her – best rente får du om banken kan ta pant i bolig.

  Av Britt Pedersen, 07 desember 2023